fbpx

Cum se îngrijește pacientul cu gastrostroma percutanată endoscopică?

În cazul pacienților cu patologii neurologice, probleme la înghițire sau fără poftă de mâncare, gastrostoma percutanată endoscopică este soluția cea mai sigură de intervenție.

Pentru a te putea îngriji ulterior de o persoană care va beneficia de o astfel de procedură, e nevoie să fii informat despre implicațiile sale.

Iată cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere când vei avea de a face cu gastrostoma percutanată endoscopică:

 

Ce înseamnă gastrostroma percutanată endoscopică?

Gastrostoma este o metodă chirurgicală care presupune intervenția unui medic intraoperator în vederea deschiderii stomacului pacientului. Această intervenție chirurgicală permite introducerea alimentelor în stomac printr-o sondă specială. În acest sens, medicul are grijă să plaseze tubul de hrănire sau de gastrostoma, fără să atingă esofagul. În vederea efectuării acestei operațiuni, pacientul va primi o sedare profundă.

E important de reținut că această metodă endoscopică poate provoca durere la locul de inserție deoarece este un proces invaziv. De asemenea, gastrostoma poate prezenta o serie de complicații care trebuie monitorizate de către un asistent medical sau o persoană instruită să se ocupe de îngrijirea pacientului.

 

În ce constă îngrijirea pacientului?

În mod normal, intervenția nu prezintă complicații și monitorizarea plăgii poate fi realizată la domiciliu. Totuși e importantă instruirea minimă a persoanei care îi va oferi bolnavului îngrijirea la domiciliu.

Dacă ești într-o astfel de situație, e important să știi că în locul în care s-a realizat incizia pot apărea mici secreții sau scurgeri stomacale. Locul în care a apărut această secreție trebuie curățat o dată pe zi cu săpun diluat cu apă. Dacă se întâmplă acest lucru, îți recomandăm să apelezi la o echipă medicală.

Specialiștii îngrijiri.ro te pot ajuta să stopezi această secreție prin poziționarea corectă a tubului de hrănire. Îți recomandăm să ne anunți din timp pentru ca unul din colegii noștri să poată interveni cât mai curând!

 

Cum se folosește tubul de gastrostroma?

Sistemul care conține tubul de gastrostoma este simplu de manipulat. Acest tub se va conecta la exteriorul sondei de aspirație cu o seringă de calibru mare. Cu ajutorul acesteia, conținutul de substanțe hrănitoare se vor injecta prin respectarea unor pași simpli:

  1. Fracționează mesele. Asigură-te că oferi pacientului cantitatea de lichid recomandată de medic.
  2. Respectă un anumit program. Deși pacientul nu se poate hrăni în mod normal, e important ca administrarea conținutului prescris de medic să se realizeze la un anumit interval orar bine stabilit.
  3. Folosește cu grijă tubul de hrănire. Zona în care este introdus tubul este foarte sensibilă. De aceea, îți recomandăm să ai grijă ca tubul să nu fie tras sau să opună rezistență. Acesta poate ieși din locul în care este montat. În acest caz, apelează la echipa de asistenți medicali care va decide dacă e cazul ca tubul să fie înlocuit cu unul nou sau să fie poziționat corect.

Sfat: Pentru a evita mișcarea tubului de gastrostoma, asigură-te că locul inciziei este acoperit cu un bandaj.

Suntem aici pentru tine atât pentru sprijin în recuperarea pacientului, cât și pentru oferirea de suport psihic pentru revenirea la activitatea normală să fie ușoară și relaxantă!

 

 

Ai nevoie de ajutor?

Echipa ingrijiri.ro te întâmpină cu o gamă variată de servicii de îngrijire la domiciliu în condiții de siguranță! Ne găsești aici pentru orice nelămurire.
Multă sănătate!

null

Ajutăm persoanele cu probleme de sănătate să își recupereze starea de bine prin intermediul serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu.

Îngrijire medicală la domiciliu adaptată nevoilor tale

Echipa îngrjiri.ro este aici ca să te ajute să fii sănătos.

0332.402.322

Deschide chat-ul
Sună acum!
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?