fbpx

Diabetul zaharat: simptome, metode de prevenție și tratament

Sursa: freepik

Una dintre bolile secolului 21 de care auzim din ce în ce mai des cu cât înaintăm în vârstă este diabetul zaharat. Aceasta este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în corpul uman cantitatea de insulină secretată nu este cea optimă sau când organismul nu reușește să folosească insulina pe care o produce. Insulina este un hormon ce participă la micșorarea concentrației glucozei (zahăr) din sânge.

Chiar dacă acest diagnostic este înspăimântător, este important să cunoaștem simptomele, metodele de prevenție și tipurile de tratament aferente acestei afecțiune.

 

Diabetul zaharat și simptomele acestuia

În prezent, conform Organizației Mondiale a Sănătății, există în jur de 422 de milioane de persoane care suferă de diabet. Acestea sunt de asemenea, din păcate, și mai susceptibile la infecții bacteriene sau virale.

De multe ori, diabetul zaharat nu este depistat din fazele incipiente, deoarece pacienții nu cunosc simptomele specifice acestei boli și le trec cu vederea fără a realiza consecințele acestui lucru. Astfel, nivelul de glucoză din sânge crește lent, în timp și afecțiunea debutează chiar și în câțiva ani.

Diabetul zaharat este de două feluri, de tip 1 și de tip 2. Printre simptomele acestora se numără:

 • senzația de foame frecventă (polifagie);
 • senzația de sete constantă;
 • pierdere în greutate neintenționat;
 • urinare în cantitate mai mare decât în mod normal (poliurie);
 • oboseală accentuată care nu dispare;
 • vertij.

Odată cu debutul și evoluția bolii, simptomele se pot extinde și la nivelul altor sisteme, organe sau părți ale corpului și pot provoca:

 • probleme oculare;
 • furnicături sau amorțeală a membrelor;
 • infecții ale pielii;
 • infecții ale tractului urinar.

sursa: ziarul homo sapiens

Ce putem face pentru a preveni diabetul zaharat

Pentru a ne bucura de o viață sănătoasă și cu riscuri reduse de îmbolnăvire, realizarea periodică a unui set de analize este esențială. Prin detectarea de timpuriu a simptomelor de diabet se pot evita numeroase neplăceri și complicații.

Metodele de testare se bazează pe recoltarea și analizarea sângelui. Astfel, se pot realiza următoarele seturi de analize:

 • recoltarea de sânge dimineață, cu cel puțin opt ore de la ultima masă servită pentru a măsura nivelul glicemiei din sânge;
 • testul de toleranță la glucoză prin recoltarea de sânge. Ulterior pacientul primește o băutură foarte dulce, cu un conținut de 75 de grade de glucoză dizolvată în apă. După una-două ore, analiza sângelui se repetă pentru a se observa cu cât a crescut nivelul insulinei;
 • hemoglobina glicată ce arată variația nivelului glicemiei din ultimile 3 luni și are o valoare predictivă mare în ceea ce privește complicațiile diabetului zaharat.

Este important de știut faptul că diabetul de tip 1 nu poate fi controlat, deoarece acesta este provocat de o problemă a sistemului imunitar. De asemenea, unele dintre cauzele diabetului de tip 2 nu pot fi nici ele prevenite (factorul genetic sau vârsta). În schimb, putem să ne controlăm stilul de viață și într-o anumită măsură factorii de mediu astfel:

 • mișcare cel puțin două ore și jumătate pe săptămână;
 • consum redus de dulciuri, sucuri carbogazoase, alimente procesate sau prăjite;
 • alimentație bogată în fructe, legume și cereale integrale;
 • reducere porții de mâncare;
 • un nivel de stres mai scăzut;
 • evitare contactare infecții virale.

 

Cum ținem sub control diabetul zaharat

Cele două tipuri de diabet au metode de tratament diferite deoarece tratează cauze diferite ale afecțiunii. În ceea ce privește diabetul zaharat de tip 1, pacienții urmează un tratament cu insulină de care sunt dependenți.

În ceea ce privește diabetul zaharat de tip 2, medicul diabetolog poate recomanda ori insulină dacă pacientul se află într-un stadiu avansat al bolii, ori alte medicamente pentru reducerea nivelului de glicemie. Tratamentul în acest caz are la bază mișcarea fizică și urmarea unui regim alimentar sănătos.

Noi considerăm că prevenția este în cele mai multe situații cheia unei sănătăți de lungă durată. Din acest motiv, este indicat să consulți un medic diabetolog și să faci analize periodice. Pentru îngrijirea și tratamentul corespunzător al diabetului, îngrijiri.ro împreună cu personalul nostru medical îți stau la dispoziție.

null

Ajutăm persoanele cu probleme de sănătate să își recupereze starea de bine prin intermediul serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu.

Îngrijire medicală la domiciliu adaptată nevoilor tale

Echipa îngrjiri.ro este aici ca să te ajute să fii sănătos.

0332.402.322

Deschide chat-ul
Sună acum!
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?