fbpx

Escarele de decubit – cum le prevenim, îngrijim și tratăm

În cazul în care un membru al familiei tale se află imobilizat la pat sau are o problemă medicală ce îl forțează să stea vreme îndelungată spitalizat, cu siguranță ai observat apariția unor afecțiuni la nivelul spatelui. Ei bine, acestea poartă numele de escare de decubit.

Escarele de decubit apar atunci când stratul superficial al pielii, numit epiderm, nu are o vascularizație proprie. Astfel, este afectat direct în momentul în care o presiune persistă mai mult timp și blochează vasele de sânge să ajungă în vecinătatea sa.
Altfel spus, escarele sunt modificări locale de țesuturi, cauzate de comprimarea îndelungată între proeminentele osoase și suprafața patului.

 

Patru etape de formare a escarelor de decubit

Escarele de decubit sunt leziuni interpuse între doua planuri: os și pat. Această problemă poate duce la apariția unor complicații majore. De obicei, escarele au forma unor răni, ce apar în special la persoanele imobilizate, ca urmare a presiunii intense ce se acumulează în unele părți ale corpului.

Cele mai frecvente zone sunt cele preponderent osoase. Aici ne referim la zona lombară, sacrală ,coate, glezne, umeri, gambe, șolduri. Altfel spus, porțiuni ale corpului care intră adesea în contact cu suprafața patului sau a scaunului cu rotile.

Aceste leziuni se dezvoltă rapid, dar cu tratamentul potrivit, pe care ți-l oferă asistenții noștri medicali, pot fi ținute sub control. Totodată, dacă sunt luate din timp măsurile necesare pentru prevenirea lor, afecțiunile nu vor pune în pericol sănătatea corpului.

Important este să ai în vedere fiecare mic semn și să ții cont de următoarele etape de formare a escarelor de decubit. Acestea se produc în patru etape:

  • În prima fază, pielea prezintă o culoare roșiatică(eritem);
  • În a doua etapă, apare flictena și mai apoi ruperea pielii. Astfel se formează ulcerația care este dureroasă;
  • A treia etapă constă în ulcerația care se extinde la straturile adânci, subcutanat și mușchi;
  • Ultima etapă este cea mai severă, căci ulcerația poate ajunge pana la os și favorizează apariția necrozelor. În cele mai multe cazuri, acestea se finalizează cu dezvoltarea unor infecții.

Cum prevenim și tratăm escarele de decubit

Dacă un pacient se află în această condiție, îngrijirea acestuia necesită o atenție deosebită pentru a putea evita apariția escarelor. De asemenea, recunoașterea leziunilor și tratamentul rapid al acestora sunt esențiale pentru a evita complicațiile escarelor de decubit. De aceea este important să apelezi la ajutor specializat.

Ce mai importantă regulă constă în evaluarea zilnică sau periodică a pacienților imobilizați la pat. Escarele pot fi prevenite printr-o îngrijire și supraveghere conștiincioasă a bolnavului de către aparținător:

  • Pat bine făcut, fără cute;
  • Saltea anti-decubit,colaci de cauciuc;
  • Schimbarea periodică a poziției (la 2, 3 h);
  • Igienizarea zilnică cu apă și săpun;
  • Alimentația să fie bogată în proteine și vitamine, iar hidratarea să fie echilibrată (1,5-2 l lichide la 24h);
  • Masaj pentru favorizarea vascularizației în zonele predispuse escarelor.

În ceea ce privește tratarea escarelor de decubit, este indicat să consulți un specialist care să stabilească stadiul în care se află leziunile. Pentru îngrijirea și tratamentul corespunzător al escarelor, Îngrijiri.ro împreună cu personalul nostru medical vă stau la dispoziție.
Despre acest subiect, am scris pe larg într-un articol anterior. Contactează-ne dacă îți putem fi de folos.

null

Ajutăm persoanele cu probleme de sănătate să își recupereze starea de bine prin intermediul serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu.

Îngrijire medicală la domiciliu adaptată nevoilor tale

Echipa îngrjiri.ro este aici ca să te ajute să fii sănătos.

0332.402.322

Deschide chat-ul
Sună acum!
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?