fbpx

Totul despre depresie

Dacă până acum lupta se dădea pe alte fronturi, în lumea contemporană – în paralel cu dezvoltarea economică și creșterea nivelului de stres – depresia a prins amploare ca un dușman nevăzut, dar cu efecte sigure. Deși mulți vorbesc încă despre depresie ca un subiect taboo, aceasta a ajuns să fie considerată boala secolului XXI. Cifrele îngrijorătoare cu privire la persoanele afectate au făcut ca ea să devina, în prezent, una dintre cele mai studiate afecțiuni psihice.

Organizația Mondială a Sănătății clasa, în 2017, depresia ca principala cauză de îmbolnăvire și dizabilitate la nivel mondial. De asemenea, peste 300 de milioane de persoane (echivalentul a 4,4% din populația lumii) de toate vârstele sufereau de depresie, cu o creștere de peste 18% între 2005 și 2015.

Nici românii nu stau mai bine, potrivit ARPP (Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie) care spune că până la 10% dintre români sunt diagnosticați cu depresie.

 

De ce ar trebui să ne îngrijoreze această afecțiune

Din punct de vedere psihologic, depresia se definește drept o trăire afectivă negativă, intensă, ce cuprinde sentimente de inutilitate, deznădejde, lipsă de speranță și o lentoare a gândirii și acțiunilor.

Depresia nu doare fizic, dar uneori suferința e „mută de durere”, căci ea este de natură psihică.

Mai presus de costurile medicației sau spitalizării, depresia ascunde niște costuri mult mai grave: absenteism, scăderea productivității, șomaj, acestea succedându-se ca piesele de domino, într-un cerc vicios. Deloc de neglijat sunt și efectele depresiei asupra relațiilor cu cei dragi și lumea înconjurătoare.

De asemenea, persoanele afectate de depresie prezintă risc major pentru consumul de substanțe nocive și acțiuni vătămătoare asupra propriei persoane.

Aspectul trist e că, pe lângă negarea problemei personale, percepția colectivă asupra emoțiilor umane stigmatizează încă persoanele care cer ajutor psihologic sau psihiatric. Acest lucru adâncește și mai mult problema și determină amânarea sau excluderea opțiunii de a cere ajutor avizat.

Oricui i se poate întâmpla să se simtă depășit de unele situații de viață, trist sau indispus. De obicei însă, aceste stări sunt pasagere și nu depășesc ordinul săptămânilor. În mod obișnuit facem față acestor situații fără a fi neapărat nevoie de ajutor medical.

În cazul depresiei, în schimb, aceste sentimente nu dispar după câteva zile, ci persistă timp îndelungat și au un efect atât de pregnant, încât afectează viața de zi cu zi a persoanei vizate, în toate aspectele ei.

Cum recunoaștem un episod de tristețe vs. depresie

Așa cum am menționat deja, depresia acționează ca un dușman ascuns, debutează lent, pe parcursul mai multor săptămâni sau luni. Cel mai adesea, ea este asociată unor evenimente de viață negative (eșecuri sau conflicte în viața personală sau profesională, boli somatice, mai ales cele care evoluează cu dureri cronice).

Alte semne asociate stării depresive sunt pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, greață, vărsături, pierderea dorinței sexuale, palpitații, dureri în piept, respirație dificilă.

Trebuie să realizăm că depresia este o afecțiune, că nu trebuie să ne culpabilizăm dacă simțim aceste simptome. Nu sunteți singurul aflat în această situație și puteți beneficia oricând de ajutor să ieșiți din acest impas.

Trebuie sa va adresați medicului în cazul în care:

 • sentimentele de tristețe profundă tind să se accentueze și nu par să se amelioreze;
 • depresia face ca viața și relațiile dumneavoastră să aibă de suferit;
 • simțiți că nu puteți depăși singur aceste sentimente sau stări;
 • apar gânduri sumbre sau aveți sentimentul că viața nu mai merită trăită, ori că persoanelor din jurul dumneavoastră le-ar fi mai bine daca nu ați mai fi.

Dacă vă regăsiți în simptomele descrise aici, observați că acestea durează deja de ceva timp și vă depășesc abilitățile de a le rezolva, cereți ajutor de la medic, familie, prieteni, psiholog. De obicei, familia și prietenii observă o asemenea schimbare la dumneavoastră și își fac griji în privința sănătății dumneavoastră.

Esențial este să conștientizați că exista o problemă și să faceți pași spre rezolvarea ei. De asemenea, e bine să aveți în minte că depresia nu este o condiție care trece de la sine.

 

Ce puteți face dacă suferiți de depresie

Din fericire, depresia se poate trata.

Abordarea terapeutică a depresiei necesită o evaluare completă a stării fizice și psihice a pacientului, pentru a putea elabora un plan de tratament adecvat.

În prezent, cele mai cunoscute metode de tratament sunt psihoterapia și tratamentul medicamentos, însă acestea pot fi completate și cu tratamente alternative.

Sfaturi dacă suferiți de depresie

Sfaturi dacă cineva apropiat suferă de depresie

 1. Acceptați ajutor.
 2. Încercați să evitați singurătatea.
 3. Fiți mai activ.
 4. Adoptați o dietă echilibrată.
 5. Feriți-vă de alcool și de consumul de droguri.
 6. Respectați orele de somn.
 7. Tratați-vă corect celelalte boli de care suferiți.

 

 1. Petreceți timp cu persoana care este deprimată.
 2. Ascultați-o și ajutați-o să vorbească despre problemele cu care se confruntă.
 3. Manifestați empatie.
 4. Asigurați-vă că persoana mănâncă suficient și nu consumă alcool sau droguri.
 5. Dacă apar idei suicidale, nu ignorați intențiile, ci luați-o în serios.
 6. Încurajați persoana să caute și să accepte ajutor.
 7. Implicați-o în activități care să-i redea speranța și încrederea în sine.

 

 

null

Ajutăm persoanele cu probleme de sănătate să își recupereze starea de bine prin intermediul serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu.

Îngrijire medicală la domiciliu adaptată nevoilor tale

Echipa îngrjiri.ro este aici ca să te ajute să fii sănătos.

0332.402.322

Deschide chat-ul
Sună acum!
Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?